APRÉN AGRICULTURA AMB EL JOC DE L’HORTA

 

 

 

 

 LA FAUNA ÚTIL CONTRA LES PLAGUES

Les nostres amigues les marietes són un dels insectes més coneguts i més bonics que podem trobar en la naturalesa, però que no vos enganyen, darrere d’aqueixa façana entranyable es troba un voraç depredador d’insectes. El poll és el seu principal aliment. Allà on hi ha un poll hi ha una marieta i on hi ha una plaga, una colònia. Els polls sempre estan en el seu menú.

El poll o pugó és un minúscul insecte, un paràsit que xupla la saba de les plantes i obstaculitza el seu desenvolupament. En fer-ho segrega el sucre excedent de la saba en forma de melassa el que suposa un perill, ja que pot ser la via d’accés de diferents malalties que poden matar a la nostra planta. La melassa és un dels aliments favorits de les formigues i les atrau perquè d’aquesta forma es convertisquen en les seues protectores. En aquest joc de trons tots els animals es necessiten.

Però… Quant temps fa que no has vist una marieta? Una de les de veritat, de les de set punts. Segur que fa molt temps.

Quan jo era xicoteta era molt habitual veure marietes, però des que es va generalitzar l’ús de productes fitosanitaris en agricultura per a controlar les plagues ja quasi no es veuen. Amb aquests productes no sols s’atacava als insectes considerats com a perjudicials per als cultius, també a les “males herbes” i indirectament a la fauna beneficiosa. No es va tindre en compte que fins i tot es plagues poden tindre la seua funció en un ecosistema, perquè totes les plantes, tots els animals, tenen un paper d’una manera o d’una altra, per això preservar la biodiversitat és tan important.

Els agricultors i les agricultores en ecològic preferim utilitzar el control biològic en els nostres horts. Com ho fem? Molt fàcil, utilitzant als enemics naturals dels insectes que han colonitzat el nostre cultiu, per exemple, en el cas d’una plaga de pugó, utilitzem a les marietes. Quin és el resultat? Aconseguim controlar a l’espècie invasora d’una forma neta, causant el menor impacte mediambiental. Les marietes es mengen als polls, regulen la seua població en l’hort, sense exterminar-los perquè són el seu aliment, si el poll desapareguera, la marieta ho faria també.

Si últimament has vist moltes marietes en el teu hort estàs de sort!.

EVA, AGRICULTORA ECOLÒGICA DEL JOC DE L’HORTA

 

 ELS CARAGOLS, ALIATS O ENEMICS?

Què és un caragol?, Un insecte, un mol·lusc o un ingredient per a la paella? El caragol és un mol·lusc, al marge dels seus usos culinaris en la cuina mediterrània.

Hui trencarem una llança en favor dels caragols, perquè encara que per tots és conegut que causen grans problemes a les nostres plantes, els caragols no són els majors devoradors de plantes en el nostre hort. Eixe honor correspon als llimacs, coneguts popularment com les baboses, que mengen més i a més es desplacen per una major superfície; mentre que un caragol pot dedicar-se a assaborir lentament un sol encisam, un llimac pot moure’s per tot el nostre hort afectant diferents hortalisses.

A més els caragols poden ajudar-nos a combatre els llimacs, ja que també s’alimenten dels seus ous. Però qui es menja als caragols? Generalment les gallines i alguns ocells, els fardatxos, gripaus etc. I a tu t’agraden els caragols?

MIQUEL ÀNGEL – AGRICULTOR DEL JOC DE L’HORTA

 

 

 

 

EL ROBATORI DE COLLITA: PROTEGIR L’HORTA ÉS CUIDAR-LA

El treball en el camp és molt dur. Costa molt esforç i dedicació treballar-lo, però l’orgull que se sent en recollir la collita és el resultat del treball ben fet. No obstant això hi ha vegades que aqueix orgull es transforma en tristesa, si no en ràbia, quan veus que el fruit del teu esforç ha desaparegut, que te l’han furtat.

Pot ser que una nit desapareguen totes les cebes que tenia assecant, o les tomats a punt de recollir i que perda els ingressos de tota la temporada, però també pot ocórrer que cadascuna de les persones que ixen a passejar per l’horta, se senta atreta pels meus meravellosos melons d’Alger o les meues carabasses i decidisquen emportar-se una a casa.

Segurament no sembla el mateix emportar-se una collita completa que entrar en un hort i agafar una hortalissa, això no arruïna a ningú pensareu, però la veritat és que si cada dia entra una persona diferent i s’emporta alguna cosa, al final les perdudes per aquests xicotets furts són igual d’importants; això sense comptar amb els desperfectes que suposa estar entrant en una parcel·la constantment o collir una hortalissa d’una manera inadequada.

Per això, reivindique un costum molt arrelat, espigolar! Espigolar significa recollir l’excedent que l’agricultor/a ha deixat en el camp després de la collita. Espigolar no és furtar, perquè ha de ser amb permís de l’agricultor. Aquest costum és una bona manera de no malgastar els aliments que han sigut descartats pel mercat pel seu calibre o el seu aspecte, però que són perfectament aptes per al consum humà. Malgastar aliments és injust, tant a nivell social com ambiental, ja que en fer-ho els agricultors no obtenen el rendiment que haurien d’obtindre de les seues collites i el seu treball es devalua.

En definitiva, és important valorar el nostre treball, esforç, constància i paciència. El nostre treball és fonamental per a garantir la sobirania alimentària local. A més l’horta és el nostre espai de treball; si xafeu els marges o les cavallons, si tireu fem o deixeu que un gos passege lliurement per dins d’una parcel·la, podeu perjudicar la collita i els agricultors hem de reparar les destrosses. Cuidem l’horta!

MIQUEL ÀNGEL – AGRICULTOR EN ECOLÒGIC DEL JOC DE L’HORTA


EL JOC DE L'HORTA - UN JOC
EDUCATIU I D'ESTRATÈGIA D'HORTA VIVA ©


info@jocdelhorta.com

 

2020 - El Joc de l'Horta®  - Tots els drets reservats


www.jocdelhorta.com
 - Una web de Kebes